Ontdek het eiland Cyprus!

Op Cyprus is veel christelijke invloed te vinden in de geschiedenis. Zo is Apostel Barnabas op dit eiland geboren en getogen en heeft hij hier ook het leven verlaten. Hij werd omschreven als een goed man, vandaar dat hij van Jezus’ medeleerlingen de naam Barnabas kreeg. Barnabas betekent Zoon van de Vertroosting.

Barnabas werd gekozen als de verbindingsman om het geloof in het buitenland te verspreiden. Hij verliet zijn leerstad Jeruzalem en keerde samen met Paulus terug naar zijn geboorte eiland Cyprus. Van de reis die hij met Paulus maakte zijn tot op de dag van vandaag nog bijzondere monumenten overgebleven die hun verhaal vertellen en tijdens deze 8-daagse reis zullen worden aangedaan.

Hoogtepunten van deze reis

  • Ruïnes van Salamis
  • Bezoek de verdeelde stad Nicosia
  • Troodos gebergte
  • Ontdek authentiek Omodos
  • Archeologische vindplaats Paphos
  • Lefkara

De onderstaande reis is slechts een voorbeeldreis en is bedoeld ter inspiratie. Wilt u iets anders? Een andere route? Een afwijkende reisduur? Geen enkel probleem. Wij stellen graag uw groepsreis helemaal op maat voor u samen.

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Het programma

Dag 1

U vliegt rechtstreeks van Amsterdam naar Larnaca. Hier staat een transfer voor u klaar om u naar het hotel te brengen.

Overnachting in Larnaca.

Dag 2

Vanuit Larnaca vertrekt u richting de grens van Noord- en Zuid-Cyprus. Cyprus is sinds 1974 verdeeld in twee delen: in het zuiden vindt u het Grieks-Cypriotische deel en in het noorden het Turks-Cypriotische deel. Om van het ene deel naar het andere deel te reizen heeft u uw paspoort nodig.

In het Turks-Cypriotische deel bezoekt u de ruïnes van Salamis. In Salamis zetten Paulus en Barnabas voet aan wal op Cyprus wegens de strategische ligging. Hier verkondigden zij Gods woord.

Ook is het St. Barnabasklooster een bezoek waard. Het klooster is gebouwd op de plaats waar men het lichaam van Barnabas heeft gevonden. Vandaar ook dat u hier zijn graftombe kunt bezichtigen. Na deze historische, belangrijke locatie reist u door naar Nicosia, de hoofdstad van het eiland. De scheiding van Cyprus loopt dwars door deze stad, wat het een bijzondere bestemming maakt.

Diner en overnachting in het Grieks-Cypriotische deel van Nicosia.

Dag 3

Deze morgen bezoekt u eerst het Grieks-Cypriotische deel van Nicosia, waar onder andere de Johannes kathedraal, het Aartsbisschoppelijk Paleis, de Famagusta Poort en de oude stadswijken te bezichtigen zijn. Zodra u de grens oversteekt, voelt het alsof u zich in een compleet ander land bevindt! In het noordelijke deel van Nicocia staat een bezoek gepland aan de Selimiye moskee, de Buyuk Han en de oude markthallen. Na de lunch wordt de dag vervolgd richting Kyrenia. Daar bevindt zich het Bellapais klooster, ook wel het Klooster van de Vrede. Een bijzonder klooster op een bijzonder mooie plek!

Diner en overnachting in Nicosia.

Dag 4

Vanuit Nicosia reist u het binnenland van Cyprus in om het Troodos gebergte te ontdekken. Het is een prachtig gebied met de 1952 meter hoge Olympus als hoogste berg. Dit gebied is niet alleen interessant om haar natuurschoon, maar ook om de vele pittoreske dorpjes, kerken en kloosters.

Eenmaal aangekomen bezoekt u het Agios Nikolaos tis Stegis klooster. In heel Cyprus is dit klooster de laatste in zijn soort, vandaar dat dit historische gebouw op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Dit bezoek wordt opgevolgd door het Kykkos Klooster, waar u prachtige mozaïeken en muurschilderingen kunt aanschouwen.

Na deze historische bezienswaardigheden is het tijd om Omodos te ontdekken, een authentiek bergdorpje. Wandel door de kleine straatjes en bezoek één van de pittoreskste pleintjes van Cyprus op eigen gelegenheid. Aan het einde van de dag stopt u nog bij het Timios Stayrosklooster die het hart van Omodos op de kaart zet. Hierna keert u terug naar de kust voor een welverdiend diner en rustige avond.

Diner en overnachting in Paphos.

Dag 5

Deze morgen brengt u een bezoek aan de archeologische vindplaats in Paphos. U bezoekt hier onder meer het huis van Dionysos, de God van de Wijn, met prachtige mozaïeken, de koningstombes en de zuil van Paulus. Daarna heeft u gelegenheid om het kleine, authentieke havenstadje zelf te ontdekken.

Na een lunch bezichtigt u het St. Neophytos klooster. Dit is niet zomaar een klooster, dit klooster is opgericht door de gelijknamige schrijver Neophytos en leefde in de uitgehakte grot. Ruim 200 jaar na zijn dood is de kerk opgedragen aan Maria.

Langs de kust rijden we naar Limassol, maar niet zonder een stop te hebben gemaakt bij de geboorteplaats van Aphrodite en het prachtig gelegen Kourion Amphitheater. In een ver verleden was dit één van de belangrijkste steden van het eiland. Een aardbeving heeft veel verwoest, waardoor u nu bijzondere ruïnes kunt bekijken.

Diner en overnachting in Limassol.

Dag 6

Zondag – rustdag. U heeft de gelegenheid om een dienst bij te wonen. Uw verdere dag invulling is geheel naar eigen wens.

Diner en overnachting in Limassol

Dag 7

In de ochtend brengt u een bezoek aan het oude deel van Limassol, met onder andere een bezoek aan het kasteel. Ook heeft u tijd om op eigen gelegenheid de nieuwe marina te bewonderen.

Een bezoek aan Lefkara is onmisbaar. Dit dorp staat bekend om zijn kant- en zilverwerk. Wandel eens één van de winkeltjes binnen waar de lokale bevolking dit precieze handwerk uitvoert, of bezoek het museum om meer te weten te komen over de geschiedenis van het dorpje. Vervolgens bezoekt u Larnaca, waar u de tijd heeft om de stad op eigen gelegenheid te verkennen.

Diner en overnachting in Larnaca

Dag 8

Transfer naar de luchthaven voor de vlucht terug naar Amsterdam.