13-Daagse christelijke reis door Israël en Jordanië

Een compleet verzorgde rondreis inclusief gids langs de beroemdste bezienswaardigheden van Israël, zoals de Klaagmuur, Dode Zee, Nazareth en Bethlehem. Het laatste gedeelte van de reis brengt u een bezoek aan de mooiste plekjes van Jordanië zoals Madaba en Petra.

Hoogtepunten van deze reis

  • Boottocht over het meer van Galilea
  • Zaal van het Laatste Avondmaal
  • Zwemmen in de Dode Zee
  • Klaagmuur
  • Geboortekerk en de Melkgrot in Bethlehem
  • Historische stad Petra

De onderstaande reis is slechts een voorbeeldreis en is bedoeld ter inspiratie. Wilt u iets anders? Een andere route? Een afwijkende reisduur? Geen enkel probleem. Wij stellen graag uw groepsreis helemaal op maat voor u samen.

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Het programma

Dag 1: maandag

Bij aankomst op Ben Gurion Airport staat er een transfer voor u klaar die u naar uw hotel in Tiberias brengt.

Dag 2: dinsdag

U begint de dag met een boottocht over het meer van Galilea. U vaart in een boot, die een replica is van die uit de tijd van Jezus. Op de boot heeft u tijd om een aantal liederen samen te zingen en uw dominee zal een stuk voorlezen uit de bijbel.

Na afloop van de boottocht laat uw gids de synagoge van Capernaum zien, daterend uit de 3e eeuw. Vlakbij Capernaum herinnert een kerkje in Tabgha aan de Wonderbare Spijziging. Indrukwekkend is de rust op en rondom de Berg der Zaligsprekingen, de plaats waar Jezus de Bergrede uitsprak. Vervolgens gaat de rit verder naar het noorden naar de Banias, het Bijbelse Caesarea Filippi (de belijdenis van Petrus). Dit is ook één van de bronnen van de Jordaan. Via de Golan hoogvlakte rijdt u weer terug naar Tiberias.

Dag 3: woensdag

Vandaag gaat u eerst naar de berg Tabor, de berg van de Verheerlijking. Met taxi’s gaat u naar boven; voor de bus is de weg te steil! Onderweg naar Nazareth maakt u een stop in Cana: daar waar Jezus zijn eerste wonder verrichtte. Centraal in Nazareth staat de kerk van de Aankondiging, ook wel de kerk van de Mariaboodschap genoemd. Op de terugweg brengt u een bezoek aan de  opgravingsheuvel van Megiddo. Vanwege de strategische ligging -het was een onderdeel van de Via Maris, de oude weg van Egypte naar Syrië- is Megiddo vaak het toneel geweest van veel strijd. Archeologen hebben een aantal van de 21 woonlagen blootgelegd en vonden daarbij o.a. de stallen van Salomo.

Dag 4: donderdag

De eerste stop vandaag is bij Beit Shean. Deze stad speelde een rol in de geschiedenis van Saul en Jonathan. Archeologen vonden er een goed bewaard Romeins theater. U bezoekt de opgravingen uit de Romeinse en Byzantijnse tijd. Via een prachtige route komt u in Jericho, de oudst bekende stad ter wereld. Vanaf de tel (=opgravingsheuvel) ziet u de moderne stad. U zult zien dat Jericho haar bijnaam ‘Palmenstad’ niet vergeefs draagt. Daarna brengt u een bezoek aan Kassar El Yahud de doopplaats aan de Jordaan.

Dan is het niet ver meer rijden naar Jeruzalem. Allereerst gaan we naar de Olijfberg vanaf waar u een prachtig uitzicht heeft over de oude stad. We sluiten deze dag af met een bezoek aan het hof van Gethsemane.

Dag 5: vrijdag

Door de Leeuwenpoort, één van de 8 poorten van Jeruzalem, betreedt u de Oude Stad. Direct hierachter ligt het bad van Bethesda. Daarna brengt u een bezoek aan de St. Anna Kerk. Wandelend over de Via Dolorosa, de Lijdensweg, bereikt u de Graf- en Opstandingskerk. Vervolgens loopt u naar de Jaffapoort -de hoofdtoegang naar de Oude Stad- en de Citadel en via de prachtig gerestaureerde Joodse wijk komt u bij de Zionsberg. Hier bezoekt u tenslotte de Zaal van het Laatste Avondmaal en het graf van koning David. Aan het einde van de middag gaan we naar de Klaagmuur waar op vrijdag de Sabbath begint.

Dag 6: zaterdag

Vanuit Jeruzalem maakt u vandaag een dagtocht naar de Dode Zee en omgeving. De bus brengt u naar het laagste punt op aarde: 400 meter beneden de zeespiegel. De eerste stop maakt u bij Qumran, aan de oever van de Dode Zee. Hier werden de zogenaamde Dode Zeerollen door een herdersjongen gevonden. Zo’n 2000 jaar geleden werden ze geschreven door Essenen, een groep vrome Joden die hier in een klooster leefden. Eveneens aan de oever van de Dode Zee ligt de rotsvesting Massada, door Herodes gekozen als wijkplaats. Als zodanig werd het echter door hem nooit gebruikt. Wel door Zeloten. Deze Joodse opstandelingen hielden drie jaar lang stand tegen de Romeinen. De geschiedenis eindigt met hun massale zelfmoord. Een kabelbaan brengt u naar de top van de rots. Bij de oase Ein Gedi maakt u een wandeling naar de Davidsbron, een waterval, zo genoemd omdat David zich hier verborg, op de vlucht voor Saul. Natuurlijk is er vandaag ook gelegenheid te zwemmen in de Dode Zee. Een unieke ervaring!

Dag 7: zondag

Rustdag. Wij organiseren een bijeenkomst.

Dag 8: maandag

Op het Tempelplein staan de El Aksamoskee en de Dom van de Rots met haar imposante goudkleurige koepel en uiteraard brengt u een bezoek aan de Klaagmuur waar op maandag veelal een Bar Mitzva gevierd wordt. Daarna brengt u een bezoek aan het Davidson Museum met opgravingen die dateren uit de periode van de 1ste tempel. Ook brengt u een bezoek aan de Stad David, een archeologische site welke naast de zuidoostelijke hoek van de muren van de oude stad ligt. De site wordt toegeschreven aan het paleis van koning David, en omvat een watertunnel die werd gebouwd door koning Hizkia.

Dag 9: dinsdag

De eerste, uitgebreide stop is bij Yad Vashem, het sobere, maar indrukwekkende monument dat herinnert aan de 6 miljoen Joodse slachtoffers van het nazisme. U krijgt hier een rondleiding en er is ook gelegenheid om op eigen gelegenheid een aantal monumenten te bekijken. ’s Middags neemt u een kijkje bij de Knesset, het parlementsgebouw van Israël en de Menorah, de grote 7-armige kandelaar, het symbool van de staat Israël. In de namiddag verlaat u Jeruzalem voor een bezoek aan de Geboortekerk en de Melkgrot in Bethlehem. Op de terugweg bezoekt u dan nog de geboorteplaats van Johannes de Doper in Ein Karem, waar de Kerk van de Visitatie staat.

Dag 10: woensdag

Vandaag neemt u afscheid van uw Israëlische gids. Hij brengt u naar de grens van Jordanië waar uw Jordaanse gids op u staat te wachten. U reist door naar de hoofdstad Amman. Amman strekt zich uit over de zeven beroemde heuvels. U bezoekt o.a. het Romeinse amfitheater, het Folklore Museum, de Citadel met het bij behorende Nationaal Archeologische Museum en de King Abdullah Moskee.

Dag 11: donderdag

De tocht vandaag voert eerst naar het aan de Dode Zee gelegen Mount Nebo, waar volgens overlevering Mozes het Beloofde Land heeft gezien. Hier vandaan heeft u een prachtig uitzicht over de Jordaanvallei, de Dode Zee en bij helder weer kunt u Jeruzalem zien.

Al snel bereikt u het stadje Madaba. Vroeger een belangrijk religieuscentrum, vandaag de dag een gezellig marktplaatsje waar de grootste populatie Christenen van Jordanië woont. Dat ziet u terug in verscheidene kerken met heldere mozaïeken, die pas begin 19e eeuw zijn herontdekt. De grootste en kleurrijkste mozaïeken vindt u in de St. George Church en het Madaba Archeologisch Park, gelegen net buiten het centrum.

De Koningssnelweg (Kings Highway) voert zuidwaarts door een landschap van heuvels en dalen en komt dan aan bij het burchtstadje Kerak met haar imposante kruisvaarderkasteel. Het kasteel werd in 1136 gebouwd en het ommuurde stadje was de hoofdstad van het Kruisvaarders district. Langer dan een halve  eeuw hielden de kruisvaarders stand tegen de Arabische legers voordat ze zich moesten overgeven aan de krachten van Saladin. U eindigt de dag in Petra.

In de avond kunt u optioneel een excursie maken: Petra by night. Dit is een hele bijzondere ervaring en een unieke manier om wereldwonder Petra te ontdekken. ’s Avonds bij het ondergaan van de zon worden er ruim 1500 kaarsen aangestoken waardoor de stenen stad bijzonder verlicht wordt.

Dag 12: vrijdag

Vandaag brengt u de gehele dag door in Petra. Na een korte wandeling (evt. per paard ter plaatse te regelen/betalen) bereikt u een nauwe kloof, waar u  verder gaat naar de in de rozerode rotswanden uitgehouwen oude hoofdstad der Nabateeërs. Beschermd door onneembare bergen vormde Petra honderden jaren lang de hoofdstad van een machtig rijk. Pas in 106 na Chr. wisten de Romeinen deze stad te veroveren. Zij troffen een unieke schitterende stad aan die ook nu nog een grote aantrekkingskracht heeft. Het bezoek aan Petra zal dan ook één van de hoogtepunten van uw reis worden. In de namiddag brengt de bus terug naar uw hotel.

Dag 13: zaterdag

In de ochtend transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Amsterdam.