Religie, cultuur en natuur op Cyprus!

Cyprus heeft veel te bieden op het gebied van religie, cultuur en natuur. Voeg daarbij een heerlijk klimaat, zeer gastvrije mensen en een fantastische keuken en alle ingrediënten zijn aanwezig voor een onvergetelijke reis. Het land is goed te bereizen dus in 8 dagen krijgt u een heel goed beeld van alles wat Cyprus te bieden heeft. De uitvalsbasis is een uitstekend centraal gelegen 5-sterren hotel in Limassol. Meldt u dus nu aan, want vol is vol.

Algemene informatie

Op slechts vier uur vliegen van Nederland ligt Cyprus, het warmste eiland van de Middellandse Zee. Cyprus is meer dan alleen maar een bestemming voor een zonvakantie. Behalve zon, zee en strand is Cyprus liefdevol bedeeld met pittoreske vissersplaatsen, idyllische bergdorpjes en een ruig natuurgebied. Daarnaast bezit het door haar strategische ligging veel cultuurschatten. Perzen, Romeinen en Britten lieten ieder hun sporen na. We bieden een reis aan met een mix van religie, natuur en cultuur. Voor een ieder wat wils!

U vliegt met Austrian Airlines. Het vluchtschema ziet er (onder voorbehoud) als volgt uit:

Amsterdam-Wenen         07.10-09.00      19 november 2020

Wenen-Larnaca               10.25-14.30        19 november 2020

Larnaca-Wenen                16.45-19.10       26 november 2020

Wenen-Amsterdam         20.15-22.15       26 nvoember 2020

Hotelinformatie

U overnacht in het uitstekende 5 sterren hotel Royal Apollonia in Limassol. Het hotel ligt aan de Middellandse Zee en heeft mooie, gerenoveerde kamers. Het ontbijt is bijzonder uitgebreid. Een prima uitvalsbasis voor de gehele reis vanwege de centrale ligging.

Dag 1: Donderdag 19 november 2020

Vliegreis vanuit Amsterdam via een overstap in Wenen naar Larnaca met Austrian Airlines. Bij aankomst op het vliegveld in Larnaca staat de touringcar klaar voor de rit naar uw accommodatie In Limassol.

Inchecken, diner en overnachting in hotel Royal Apollonia in Limassol

Dag 2: Vrijdag 20 november 2020

Na het ontbijt gaan we naar de St. Lazarus kerk in Larnaca. Gelegen in het oude stadscentrum, op loopafstand van de boulevard en het strand. Hier is de graftombe van Lazarus, de vriend van Jezus, en er wordt gezegd dat er nog wat beenderen van hem hier zijn.  Deze kerk is echt de moeite waard om te bezichtigen! We rijden naar Lefkara, een leuk en authentiek stadje met zeer smalle weggetjes. We gaan naar de Heilige Kruiskerk. Hier zou een stukje van het kruis van Jezus Christus liggen, en wel iets waarmee hij gebonden was. Meegenomen door Helena naar Cyprus toe, 327 jaar na Christus.

Na de lunch rijden we naar Kiti, waar we een bezoek brengen aan de Angeloktisti kerk, genoemd naar de aartsengel Michael Angelo. Een kerk met een mooie mozaïek afbeelding!

Dag 3: Zaterdag 21 november 2020

Een absolute aanrader is Kykkos Monastery. Gesticht in 1100 en gewijd aan de Panagia (maagd Maria). Dit is het beroemdste en rijkste klooster van Cyprus. Veel mozaïek van bladgoud aan de muur. Het bezit één van de nog bestaande drie iconen die door de apostel Lucas zouden zijn geschilderd De icoon is bedekt met zilverbeslag, dus je ziet het niet. Verder is er een museum met veel iconen en manuscripten. Het ligt prachtig in het schitterende Troodos (drie wegen) gebergte.

We rijden verder naar Archaegelos Michael kerk, (aartsengel Michaël) in Pedoulas. Een klein kerkje, wat je van de buitenkant niet zou zeggen. Hier vinden we prachtige fresco’s. De kerk uit 1474 staat op de UNESCO erfgoed lijst.

De lunch (inclusief) nuttigen we bij restaurant Mountain Rose Garden. Een zeer goede keuken, gastvrije mensen en prachtig uitzicht.

We vervolgen ons programma en brengen een bezoek aan Agios Nikolaos tis Stegis (vertaald betekent het St. Nicolaas van het Dak) in Kakopetria (kako is slecht, petria is rots), van de buitenkant zie je niet dat het een kerk is. Van binnen zijn er prachtige fresco’s te bewonderen. De kerk maakte ooit deel uit van een klooster en dankt zijn naam aan het houten dak.

Dag 4: Zondag 22 november 2020

Vandaag een dag ter vrije besteding. U kunt een kerkdienst beluisteren via Internet, een boek lezen of heerlijk dobberen in de Middellandse Zee. Geniet van het heerlijke klimaat terwijl u op uw strandbedje ligt.

Dag 5: Maandag 23 november 2020

Een prachtige dag ligt in het verschiet. We beginnen bij de archeologische opgraving Amahounta (ook wel Amathous genaamd), op ca. 10 minuten rijden vanaf het hotel.  Schitterende overblijfselen van het antieke stadskoninkrijk. Er zijn 2 dingen die men kan bezichtigen, Akropolis, gelegen op de berg en Gora, het marktplein. U ziet de overblijfselen van een badhuis, de watertoevoer, het rioleringssysteem (het water liep zo de Middellandse Zee in, het ligt op ca. 400 meter afstand).

Daarna neemt de gids u mee naar het oude stadscentrum van Limassol met o.a. de kathedraal uit de 18e eeuw en de oude haven. Beiden grenzen aan elkaar, zeer sfeervol met terrasjes en restaurantjes. Leuk om hier even rond te struinen.

We gaan verder naar Kourion (of ook wel Kourium genoemd), wederom een fantastische plek met overblijfselen uit lang vervlogen tijden. Onder andere een schitterende mozaïekvloer met daarop 4 kruizen, 2 vissen en paradijsvogels. Duidelijk een christelijke inslag. Ook het theater met plek voor ca. 2500 mensen is een geweldige bezienswaardigheid.

We gaan verder naar de voet van het Troodos gebergte: Omodos is de volgende bestemming. Een zeer sfeervol plaatsje, met smalle straatjes, gezellige tavernes, een wijnpers uit vroegere tijden, terrasjes, kortom een must see. Niet om het laatst vanwege het prachtige Timios Stavros klooster, midden in het centrum gelegen. Hier ziet u in het kruis daadwerkelijk een stukje van het touw van het kruis van de Heere Jezus (aldus de legende). Er zijn diverse ruimtes naast de kerk met tentoonstellingen, musea, oude Bijbels, fresco’s, houtsnijwerk, echt prachtig!

De lunch wordt genuttigd bij Omodos Taverna (inclusief), een echte aanrader. De eigenaar Janosas Charalambous is een zeer gastvrije man die heerlijk eten serveert. Na de lunch is er vrije tijd en kunt u heerlijk op eigen gelegenheid rondwandelen door Omodos (of uiteraard lekker op het terras blijven zitten!)

Dag 6: Dinsdag 24 november 2020

We gaan voor een fotostop richting de rots van Aphrodite. Vanaf daar is het een korte trip tot aan de Paraskeui kerk in Geroskipou met haar 5 of 6 koepels. Paraskeui betekent Heilige Vrijdag. Het is één van de oudste kerken van het land. Het is een driebeukige kerk, met 5 koepels in kruisvorm. 3 in de lengte en aan beide zijkanten 1. Vele prachtige fresco’s zijn er te zien. Er zijn naast deze kerk nog 2 andere meerkoepelige kerken te wereld. Nog 1 op Cyprus en de ander is in Griekenland te vinden.

We rijden naar het Neophytos klooster. Er is een kerk, maar het meest aansprekende is een kerkje uitgehouwen in de rotsen door destijds Neophytos, 3 kleine vertrekken, met eeuwenoude fresco’s. Heel bijzonder!

Ook maken we een stop bij de schitterende Koningsgraven. Vlak bij de zee, zie je verschillende overblijfselen van diverse soorten (ondergrondse) graven. Het betreft één van de belangrijkste archeologische bezienswaardigheden van Pafos aldus Eugenios, dus we moeten dit zeker aan doen. Er werden geen koningen begraven, maar belangrijke functionarissen. Door de grootsheid kregen ze de naam Koningsgraven.

De gids neemt u aansluitend mee naar de Agia Solomoni catacombe. Hier treft u een boom aan met allerlei doekjes en briefjes erin. Men denkt dat het een heilige boom is. Wat je vraagt komt uit aldus de legende. Dit tref je ook in de catacomben zelf aan.

Op loopafstand tref je de volgende highlight aan: de Paulus Zuil. Paulus werd aan/bij deze zuil gegeseld zegt de overlevering. Je treft er diverse ruïnes aan  van kerken op het terrein. Ook mozaïekvloeren.

Na al deze prachtige indrukken kunt u op eigen gelegenheid heerlijk relaxen bij Phafos Haven.

Dag 7: Woensdag 25 november 2020

Dag ter vrije besteding. Lekker ontspannen bij het zwembad, de zee of geniet van de spa in het hotel.

Optioneeel kunnen wij u de volgende excursie aanbieden:

We gaan naar het Turkse deel van Cyprus en bezoeken daar het Barnabas klooster in Famagusta. Ook gaan we naar Salamis, een plaats uit de Oudheid. Natuurlijk mag de Oude Stad van Famagusta niet ontbreken vandaag.

Dag 8: Donderdag 26 november 2020

Na het ontbijt volgt de uitcheck. De bagage kan in een aparte ruimte van het hotel achtergelaten worden. U hebt nog een heerlijke vrije ochtend voordat in de loop van de middag de transfer vanuit uw hotel naar het vliegveld van Larnaca zal plaatsvinden.  U vliegt  via een overstap in Wenen terug naar Amsterdam en zo komt er een einde aan een onvergetelijke reis.

Aanmeldingsformulier

Via onderstaand aanmeldingsformulier kunt u zich aanmelden voor deze bijzondere groepsreis. De reissom bedraagt €1.099,- per persoon op basis van een tweepersoonskamer* (bij een groepsgrootte van 20 personen of meer).

*Wilt u in een eenpersoonskamer overnachten? Dat is uiteraard mogelijk. De toeslag voor een eenpersoonskamer bedraagt €239,- per persoon.

Heeft u interesse in de reis maar wilt u eerst meer informatie alvorens u zich aanmeldt? Dat is uiteraard mogelijk. Neem gerust contact met ons op door een e-mail te sturen naar info@credotravel.nl of te bellen naar 088 – 1900 330.

Aanmeldingsformulier