6-Daagse busreis naar Duitsland – Treed in de voetsporen van Maarten Luther

Maarten Luther, een van de belangrijkste personen in de christelijke geschiedenis. Tijdens een reis door het historische Duitsland bezoekt u verschillende belangrijke plaatsen van Luther.

Hoogtepunten van deze reis

  • Slotkerk in Wittenberg
  • Stadswandeling door het leven van Maarten Luther
  • Mansfeld met de Luther fontein
  • Rondwandeling door Erfurt
  • Luther Huis, Luther Monument, St. Georg kerk en het Bach Huis in Eisenach
  • Tentoonstelling “Luther en de Duitsers”

De onderstaande reis is slechts een voorbeeldreis en is bedoeld ter inspiratie. Wilt u iets anders? Een andere route? Een afwijkende reisduur? Geen enkel probleem. Wij stellen graag uw groepsreis helemaal op maat voor u samen.

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Het programma

Dag 1

Via verschillende opstapplaatsen in Nederland reist u naar uw eerste hotel. Onderweg stopt de bus uiteraard voor een lunch.

Dag 2

U begint deze dag met een wandeling naar de slotkerk in Wittenberg waar Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de deur spijkerde in 1517. U ziet de herinneringsdeuren met de tekst van de 95 stellingen. In deze kerk bevinden zich de graven van Maarten Luther, Melanchthon en de keurvorsten Frederik de Wijze en Johan de Standvastige. Op het historische marktplein voor het renaissance stadhuis staan de monumenten van Maarten Luther en Philipp Melanchthon. In de St. Marien Stadtkirche waar Luther preekte bevindt zich ook het indrukwekkende Cranach-altaar. Een bezoek aan het Luther huis, nu een museum, waar Luther samen met zijn vrouw Katharina von Bora en hun kinderen 35 jaar hebben gewoond. Na de lunch heeft u vrije tijd om een bezoek te brengen aan de Panometer, het grootste museum van de wereld over de reformatie. Of aan het huis van Melanchton, de filosoof en theoloog, rechterhand van Maarten Luther en grote vernieuwer van het onderwijs.

Dag 3

De reis wordt vervolgd naar Eisleben. Stadswandeling door het leven van Maarten Luther, langs zijn geboortehuis van, de St. Petri-Pauli kerk waar hij werd gedoopt en u ziet het huis waar hij is overleden. Na de lunch reist u door naar naar Mansfeld, de stad waar Maarten Luther zijn kindertijd heeft doorgebracht nadat de familie Luder (de naam veranderde later in Luther) zich daar had gevestigd. In de lente van 1488 ging Maarten Luther naar de Mansfeld school naast de St. Georg kerk waar hij leerde schrijven, rekenen, zingen en de eerste beginselen van Latijn hem werd bijgebracht. U ziet het Luther monument bij de Luther fontein. De Latijnse school en het huis van de ouders van Maarten Luther waar hij opgroeide. Tegenover dit huis is recent een museum gebouwd over het leven van Maarten Luther en zijn ouders. Hiernaar reist u door naar Erfurt.

Dag 4

Een dag in Erfurt. Deze stad wordt voor het eerst genoemd in 742 en was in de Middeleeuwen een van de grootste steden in centraal Europa. Maarten Luther was een van de beroemdste leerlingen van de stad. In 1502 krijgt hij het baccalaureaat, de eerste academische graad en in 1505 wordt hij magister. In een rondwandeling in het middeleeuwse centrum van de stad ziet u de kathedraal van Erfurt de Mariendom en de Severiche Kirche. Ze staan naast elkaar en zijn indrukwekkende bouwwerken uit de middeleeuwse architectuur.

U loopt over de Krämerbrücke die met zijn lengte van 120 meter en 32 huizen de langste en compleet bebouwde en bewoonde brug van Europa is. Een bezoek naar het klooster van de Augustijnen waar Maarten Luther heeft verbleven van 1505 tot 1511.

Na de lunch heeft u vrije tijd om de stad verder te verkennen. Hierna terug naar het hotel.

Dag 5

U begint vandaag in Eisenach waar Martin Luther van 1497 tot 1501 de Georgenschule heeft bezocht om zijn Latijnse studie te vervolmaken die hij was begonnen in Maagdenburg. Hij verbleef in het huis van Ursula Cotta waar hij 2 kamers huurde. Dit huis is nu het Luther Huis en ingericht als museum. Om wat geld bij te verdienen zong Luther bij begrafenissen en andere speciale gelegenheden in het koor van de St. Georgkirche. In deze kerk heeft Luther in 1521 gepreekt toen hij onderweg was naar Worms om zich te verweren tegen zijn mogelijke veroordeling. In deze kerk werd ook Johan Sebastiaan Bach gedoopt. Het huis waar de Bach familie heeft gewoond, het Bach Huis, is nu een uitgebreid museum. Stadswandeling door de oude stad. U ziet onder meer het stadhuis, het Luther Huis, het Luther Monument, St. Georg kerk en het Bach Huis.

Tevens brengt u een bezoek aan de Wartburg in Eisenach waar Maarten Luther in het geheim verbleef als Junker Jörg. U bezoekt in het museum de Luther Kamer waar hij gedurende zijn verblijf het Nieuwe Testament heeft vertaald vanuit het Grieks naar het Duitse taal in slechts 11 weken. Een enorme prestatie aangezien Luther geen beschikking had over een bibliotheek met referentie werken of andere vertalingen. Tevens bezoekt u de speciale tentoonstelling “Luther en de Duitsers”.

Dag 6

Na het ontbijt rijdt u terug naar Nederland.