Armenië: van hoofdstad tot bergmeer

Armenië is het eerste land ter wereld dat in 301 het Christendom als staatsgodsdienst aannam. De sporen hiervan zijn tot op de dag van vandaag nog goed zichtbaar middels de vele kerken die je hier aantreft op de meest bijzondere plekken. Geniet van het zicht op de Ararat, de ruim 5000 meter hoge berg waar de Ark van Noach aan de grond liep. In het Matenadaran museum in Jerevan vindt u vele manuscripten van Bijbels en gebedenboeken.

De Armeense bevolking is uiterst hartelijk en gastvrij. Het klimaat is er aangenaam, de natuur prachtig en de keuken kenmerkt zich door het gebruik van vele verse groenten en ingrediënten. Kortom: ga met ons mee en ontdek Armenië!

Hoogtepunten van deze reis

  • Bezoek aan hoofdstad Jerevan
  • Matenadaran
  • Geweldig uitzicht vanaf het Cascade complex
  • Het religieuze centrum Echmiadzin
  • Ontdek ‘lavash’: het tradtionele brood bakken
  • Uit de rotsen gehouwen kerk bij Geghard
  • Khor Virap
  • Op 2300 meter hoogte bij Amberd
  • Sevan, een van de grootste bergmeren ter wereld

De onderstaande reis is slechts een voorbeeldreis en is bedoeld ter inspiratie. Wilt u iets anders? Een andere route? Een afwijkende reisduur? Geen enkel probleem. Wij stellen graag uw groepsreis helemaal op maat voor u samen.

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Het programma

Dag 1:

U vliegt (met een overstap) vanuit Amsterdam naar Jerevan. Op het vliegveld wordt u opgewacht door een Engelstalige medewerkster van ons lokale agentschap, die met u meereist naar het hotel. Na het inchecken volgt de overnachting.

Dag 2:

Na het ontbijt wordt een stadstour door de hoofdstad van Armenië gevolgd. We zien onder andere het Republiek plein met de overheidsgebouwen, het parlement, het paleis van de president, de universiteitsgebouwen, het Moeder Armenië Monument en de opera. Ook brengen we een bezoek aan Matenadaran, één van de grootste manuscripten musea ter wereld. Hier vindt u manuscripten op allerlei gebieden, waaronder ook prachtige Bijbels en gebedenboeken.

Na de lunch gaan we naar het indrukwekkende Genocide museum en het gedenkteken dat herinnert aan de slachtoffers uit 1915. Door de lange, grauwe historie van deze plek zult u hier veel emotie en gevoel ervaren. Ook maken we een stop bij het Cascade complex met haar vele fonteinen. Als u de moeite neemt om alle trappen omhoog te beklimmen, wordt u beloond met een prachtig uitzicht over de stad.

We eindigen de dag in de Central Food Market, waar u een keur aan etenswaar aantreft. Van vlees tot fruit, van het beroemde Lavash brood tot kaas.

Dag 3:

De ochtend staat in het teken van Echmiadzin, het religieuze centrum van Armenië. Hier treft u één van de oudste kerken ter wereld aan, welke tevens een UNESCO Werelderfgoed is. Ook het opleidingscentrum van de monniken en priesters is hier gehuisvest en u kunt de bibliotheek bezichtigen.

De dag wordt vervolgd met een bezoek aan de ruïnes van de Zvarnots kathedraal, welke tevens een UNESCO Werelderfgoed is. Helaas is de kathedraal door een aardbeving grotendeels verloren gegaan, maar in het bijbehorende museum krijgt u een goed beeld van het enorme ambitieuze project toentertijd (met een onmogelijk geachte hoogte van 50 meter en een bijzondere architectuur).

Dag 4:

Vandaag is een rustdag. De reisleiding adviseert u graag over activiteiten die u vandaag zou kunnen ondernemen. U kunt via Internet kerkdiensten beluisteren. De lunch is vandaag inbegrepen.

Dag 5:

We bezoeken in Garni de enig overgebleven heidense tempel die er nog is in Armenië. Ook zien we hier de restanten van het Koninklijk Paleis en het badhuis, zo komt u meer te weten over de geschiedenis van deze plek. Geniet van de prachtige omgeving, in het bijzonder van het unieke “Symphony of Stones”. Deze middag lunchen we bij de lokale bevolking en maken we kennis met het traditionele brood bakken, genaamd “lavash”. Dit brood wordt gemaakt in een ondergrondse oven en als het klaar is wordt dit belegd met verse groenten en ingrediënten. Een echte lokale specialiteit die het proberen waard is.

Na de lunch vervolgen we onze weg naar Geghard, dat “heilige speer” betekent. Dit is refererend naar de speer waarmee de Heere Jezus in Zijn zij gestoken is, toen Hij aan het kruis hing. We treffen hier een prachtige kerk, deels in de rotsen uitgehouwen. Laten we vooral niet vergeten hier te zingen, want er is een fantastische akoestiek. Geghard staat terecht op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is één van de hoogtepunten van de reis.

Dag 6:

De ochtend staat in het teken van het bezoek aan Khor Virap, een pelgrimplek voor Armeniërs uit de hele wereld. Hier zat Gregory de Verlichter in de gevangenis. Hij was een voormalig soldaat, maar omdat hij christen was, werd hij in de gevangenis geplaatst. Toen Gregory via de zus van de koning hoorde van de ernstige zieke koning, bad hij tot God. God maakte de koning beter. De koning was zo onder de indruk, dat hij vanaf dat moment het Christendom erkende als staatsgodsdienst. Gregory kwam na 13 jaar uit de gevangenis. Om deze reden is Khor Virap voor velen een belangrijke plaats geworden en gebleven.

Vanaf Khor Virap hebben we bovendien een schitterend uitzicht op de vlakbij gelegen berg Ararat, genoemd in Genesis 8.

De tweede stop is bij Noravank. Hier treffen we een mooi klooster, omgeven door een prachtig bergachtig landschap. Er is onder meer een kerk bestaande uit twee verdiepingen te vinden, wat vrij zeldzaam is.

Bij een wijnboerderij genieten we van een heerlijke wijnproeverij alvorens we weer naar het hotel terug rijden.

Dag 7:

De gids neemt ons mee naar het Saghmosavank complex, gelegen aan de oevers van de rivier Kasakh. Hier bekijken we onder andere de Zionskerk, de boekbewaarplaats en de verscheidene rijkgedecoreerde kruisstenen.

De volgende stop is bij het klooster van Tegher, bekend vanwege de bijzondere architectonische constructie. De lunch wordt genuttigd in de tuin van het klooster.

’s Middags gaan we naar de vesting “Amberd”, ook wel “vesting in de wolken” genoemd, vanwege de hoogte van 2300 meter. Een bijzondere beleving om hier een bezoek aan te brengen!

In de avond wacht een folklore avond in een lokaal restaurant in Jerevan.

Dag 8:

We rijden naar het “Armeens Zwitserland”, Dilijan, waar we het Haghartsin klooster bezoeken. Omdat de bus ons niet tot aan het klooster kan brengen, lopen we de laatste paar honderd meter. Vanuit het niets, vinden we dan ineens drie kerken; de Stefanuskerk, de Mariakerk en de Gregorykerk. Vanwege de verzamelplek van deze kerken zal hier enige tijd gespendeerd worden en kunt u de kerken in rust bezoeken.

Daarna rijden we naar Sevan, één van de grootste bergmeren ter wereld op een hoogte van 2000 meter.

We lunchen in een lokaal restaurant waar we vers gevangen vis uit het meer geserveerd krijgen. Vanaf het Sevanavank klooster hebben we schitterend uitzicht op het meer en bezoeken we nog twee kerken, voordat we in de bus stappen terug naar het hotel.

Dag 9:

We rijden naar vliegveld Zvartnots voor de terugvlucht naar Nederland.