Ontdek Jeruzalem in 5 dagen

Jeruzalem is één van de meest fascinerende en tot de verbeelding sprekende steden ter wereld. De stad kent een roerige geschiedenis van duizenden jaren. Een ieder die Jeruzalem bezoekt zal diep onder de indruk thuiskomen na deze bijzondere reis.

Jeruzalem is één van de oudst, bewoonde steden ter wereld. De stad werd gesticht door koning David. Zijn zoon, koning Salomon, bouwde hier de eerste tempel. Zowel Joodse, Romeinse, Christelijke als Ottomaanse overheersers hebben in deze stad geleefd. Tegenwoordig wonen er ruim 850.000 mensen in Jeruzalem waarbij de Palestijnen op de Gaza strook en Westelijke Jordaan oever wonen, en de Joodse bevolking in de overige delen.

Voor toeristen is de Oude Stad van Jeruzalem, welke op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, het meest interessants. Al struinend door de smalle straatjes van de levendige stad ervaart u de geschiedenis. Hier hangt nog steeds de sfeer van toen.

Hoogtepunten van deze reis

  • Beleef de Oude Stad en diverse wijken
  • Knesseth
  • Vad Yashem
  • Viering bij De Klaagmuur
  • El Aksa Moskee
  • Dom van de Rots

De onderstaande reis is slechts een voorbeeldreis en is bedoeld ter inspiratie. Wilt u iets anders? Een andere route? Een afwijkende reisduur? Geen enkel probleem. Wij stellen graag uw groepsreis helemaal op maat voor u samen.

Vraag gratis informatie aan

Het programma

Dag 1: maandag

U vliegt vanuit Amsterdam rechtstreeks naar Tel Aviv. Bij aankomst op Ben Gurion Airport staat een transfer voor u klaar die u naar uw hotel in Jeruzalem brengt.

Diner en overnachting in Jeruzalem

Dag 2: dinsdag

De excursie begint vandaag op de Olijfberg. Vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht over de Oude Stad en de ‘skyline’ van Nieuw Jeruzalem. Prominent in beeld is de glinsterende koepel van de Omar moskee, ook wel de Dom van de Rots genoemd. Al wandelend naar beneden passeert u het Hof van Gethsemane, de plaats van de gevangenneming van Jezus, daarna vervolgt u de route richting de Oude stad.

Via de Leeuwenpoort, één van de zeven stadspoorten van Jeruzalem, betreedt u de Oude Stad. Hier bezoekt u het bad van Bethesda en de Santa Anna kerk. De tour wordt al wandelend voortgezet over de Via Dolorosa, de Lijdensweg, en al snel bereikt u de Graf- en Opstandingskerk. Vervolgens passeert u de Jaffapoort en bezoekt u een prachtig gerestaureerde Joodse wijk.

Diner en overnachting in Jeruzalem

Dag 3: woensdag

U begint de dag bij het Israëlisch parlementsgebouw, de Knesseth. Voor het gebouw kunt u de grote, bronzen Menorah aanschouwen, een 7-armige kandelaar die symbool staat voor de jonge staat Israël. Vervolgens wordt er een bezoek gebracht aan het Israëlmuseum, iets wat zeker de moeite waard is. Hier vindt u, naast een groot aantal kunstvoorwerpen, de Dode Zeerollen die in Qumran bij de Dode Zee zijn gevonden.

De middag wordt afgesloten met een bezoek aan Yad Vashem. Dit indrukwekkende monument herinnert aan de zes miljoen Joden die in de Tweede Wereldoorlog werden geëxecuteerd.

Na het diner in het hotel woont u een licht- en geluidshow bij in de David Citadel.

Diner en overnachting in Jeruzalem

Dag 4: donderdag

De Klaagmuur is de meest heilige plaats voor de Joden en is bij uitstek het Joodse symbool geworden. Deze dag begint u met een bezoek aan deze bijzondere plek. Bij de Klaagmuur woont u een viering van een Bar Mitswa bij, het plechtige moment waarop Joodse jongens ‘volwassen’ worden voor de wet en voor het eerst uit de Torah mogen voorlezen.

Direct achter de Klaagmuur ligt het Tempelplein, waar de El Aksa moskee en de Dom van de Rots met haar imposante goudkleurige koepel staan (bezoek onder voorbehoud). Hierop volgend bezoekt u het Davidson Museum, de City of David en wordt de dag vervolgd richting de Zionsberg. Hier zult u tot slot de Zaal van het Laatste Avondmaal en het graf van koning David bezoeken.

Diner en overnachting in Jeruzalem

Dag 5: vrjdag

In de ochtend wordt u opgehaald voor uw vlucht terug naar Amsterdam en is deze korte, maar indrukwekkende reis ten einde.